Klimatsmart fashionista – går det ihop?

Bröllopsmode
10th december 2019

Är du en riktig fashionista som älskar att shoppa kläder och mode? Härligt! Då är du inte ensam, men att köpa och konsumera väldigt mycket kläder är inte bra för miljön. I Sverige är vi riktigt duktiga på att köpa kläder och snabbt slänga eller göra oss av med det vi har tröttnat på eller som inte längre är på tapeten. Visste du att du däremot kan vara både fashionista och miljömedveten på samma gång?

Hur ska man då göra för att lyckas med detta? Här nedan hittar du tre riktigt bra tips som du kan använda dig av!

Ta en paus

Ibland är det bra att ta en paus bara för att få tid att reflektera över hur mycket du egentligen shoppar. Du behöver inte strunta i att handla ett enda plagg på ett år för att kunna göra en detox, utan det räcker gott och väl med 1-2 veckor för att du ska kunna känna efter. Naturligtvis kan det vara så att man måste handla ibland, t.ex. att du behöver nya sneakers till arbetet eller för att kunna fortsätta prestera bra på gymmet. Se därför till att du tar din detox vid en period då du vet att du egentligen har allt du behöver.

Handla second hand eller byt med vänner

I second handbutikerna kan man hitta mängder av snygga och fräscha kläder till riktigt bra priser. Att handla second hand är dessutom väldigt bra för miljön. Ett plagg som någon har tröttnat på kan bli den nya favoriten i din garderob. Ett stort plus är dessutom att det är billigare.

Vill du ner i pris ännu mer än kan du istället byta kläder! Det finns anordnade klädbytardagar, men du kan även själv sätta upp en dag med dina vänner och bekanta. Här kan ni då byta kläder med varandra för att ge plaggen nytt liv igen.

Hyra istället för att köpa

Det börjar bli allt mer vanligt att företag erbjuder uthyrning av kläder istället för att kunderna ska behöva köpa dem. Detta är ett utmärkt sätt att vara mer klimatsmart och moderiktig på en och samma gång. Tänk på alla onödiga pengar du spenderar på den där klänningen som endast kommer att användas vid ett enstaka tillfälle. Om du väljer att hyra istället behöver du inte betala lika mycket och du slipper dessutom ta upp plats i garderoben med plagg som du aldrig kommer använda igen. Ett företag som i dagsläget erbjuder uthyrning av kläder är bland annat Filippa K. När deras plagg inte längre håller för uthyrning går de vidare till second handbutiker för att återigen få en chans till nytt liv hemma hos någon annan. Hur häftigt är inte det?

culture