Klä dig efter kroppsform

Mode för alla
4th juni 2019

Man får ständigt höra att man ska klä sig efter sin kroppsform. Kanske inte av vänner och bekanta, men av modemagasin och modeinriktade bloggar. Att klä sig efter sin kroppsform betyder att man väljer plagg som är smickrande för den typ av kropp som man har. Alla ser vi olika ut, vissa har breda axlar och smala höfter och andra är mer raka i kroppsformen. Vissa har stor byst och stor rumpa, medan andra är äppelformade.

Att klä sig efter kroppsformen är inte alltid det lättaste, speciellt om man inte riktigt vet vilken kroppsform man har och vilka plagg som passar till denna. Det man ska börja med är att ställa sig framför spegeln, antingen i underkläder eller i åtsittande plagg, och på så sätt skåda sig själv. När du har tagit reda på vilken kroppsform som du har är det dags att hitta en balans. Det är vanligtvis det som “klä dig efter din kroppsform” betyder. Här får du smarta och moderiktiga råd!

Nätt upptill och större nedtill

Har du den klassiska päronformen är du tunnare upptill och större nedtill, alltså större höfter och rumpa. Försök att hitta en balans mellan axlar och höfter för att få ett mer balansera intryck. Satsa på skräddarsydda kavajer med en ordentlig midja och välj gärna ljusare färger upptill, eftersom detta förstorar. På benen kan du välja mörkare färger för att förminska. Välskräddade byxor och skurna jeans är ett bra alternativ.

Större upptill och nättare nedtill

Breda axlar och en stor byst, men raka höfter och liten rumpa är det som utmärker denna kroppstyp, även kallad uppochnedvänd triangel. Smala och insydda kavajer gör sig helt rätt här och även dräkter eller kostymer är mycket smickrande. Vill du att överdelen ska se mindre ut ska du här välja att ha mörkare färger upptill och välja ljusare på ben och rumpa. Undvik mönstrade överdelar och försök att inte välja kavajer eller kläder med axelvaddar eller för mycket detaljer, eftersom detta drar blickarna uppåt.

Den kurviga kroppen

Timglasformen är den mest eftertraktade kroppsformen för många kvinnor. Det betyder att bysten är större, höfterna och rumpan större, men midjan är smal. Denna kroppsform passar bra i de allra flesta kläder, men här är det viktigt att tänka efter så att plaggen man bär inte är allt för åtsmitande. Vill du framhäva dina kurvor på ett stilrent och snyggt sätt ska du satsa på överdelar som markerar midjan. Även midjehöga byxor är smickrande, men undvik byxor med slag eller som är för lågt skurna. Har du problem med att hitta byxor som passar över baken samtidigt som de sitter snyggt i midjan kan du be en skräddare att sy in midjan lite åt dig.

culture