Brudgum – så ska du klä dig

Bröllopsmode
2nd april 2019

Är det dags för dig att gifta dig, men du har ingen aning om hur du ska klä dig? Brudgummens klädsel är av stor betydelse, eftersom det är just mannens klädsel som sätter tonen för hela bröllopet. Man skulle lätt kunna tro att det var tvärtom, men detta är ett vanligt missförstånd. Det finns flera olika alternativ på hur man ska eller kan klä sig som brudgum, men att välja kostym eller frack är det absolut vanligaste.

Vilken typ av bröllop man ska ha har också en stor betydelse för vilken klädsel som passar bäst. Man brukar säga att bröllop som sker på kvällen eller eftermiddagen är mer högtidliga och därför ska klädseln även vara detsamma. För bröllop som sker under dagtid eller förmiddag finns andra alternativ.

De vanligaste alternativen

Vi börjar med att titta på fracken. En frack är ett vanligt klädval för män som ska gifta sig. En frack kan man snabbt känna igen då den vanligtvis är midnattsblå eller svart, men det som utmärker den mest är att den är längre baktill och kortare i fram. Fracken har även slag av siden. Köper man en komplett frack får man vanligtvis alla delar som den inkluderar. Det betyder att man inte bara har en frack och en frackbyxa, utan att man även får med en vit väst och en pikéskjorta, även denna i vitt. Det vanligaste är att man matchar fracken med en vit fluga, armhållare, manschetteknappar och en vit näsduk. På alla bröllop som kräver högtidsdräkt ska uniform, folkdräkt eller frack bäras.

Förutom fracken har vi även den populära kostymen. De allra flesta män har en sådan hängandes i garderoben, men inför ett bröllop är valet av kostym extra viktigt. En kostym består av en kavaj och ett par byxor som har samma färg och material. Man kan välja själv om man vill ha en väst under eller om man vill ha den dubbelknäppt eller enkelknäppt. Under kavajen ska en vit skjorta bäras. Det vanligaste är att man väljer en mörk kostym som t.ex. mörkblå eller svart. Ljusa kostymer går bra även det, men passar mestadels under ljusare säsonger som vår och sommar. Vilket material på kostymen man vill ha är valfritt, men undvik kritstrecksrandiga varianter. Matcha din kostym med mörka strumpor, slips/fluga och svarta skor.

Andra valmöjligheter

Är du trött på kostymen och känner du att frack inte riktigt är för dig? Ingen fara. Det finns många andra alternativ för brudgummen.

  • Jaquette
  • Bonjour
  • Frockcoat
  • Smoking

Är du osäker på vad alla dessa ord betyder så kan du använda dig av bröllopstidningar eller modemagasin för att hitta rätt i djungeln. Många väljer att gå till en skräddare för att skräddarsy kostymen/fracken eller vilket plagg man nu väljer att använda, men det går minst lika bra att köpa en “färdig”.

culture