Välj kläder som passar din kroppsform

Bröllopsmode
11th april 2019

De flesta gillar att prova nya trender och trendkulörer på kläderna, så att man känner att man hänger med i modet. Det kan vara roligt att experimentera lite med kläder och det nya modet, och visst ska man kunna göra det. Det man dock bör tänka på är att vissa passformer klär vissa kroppstyper bättre. Därför ska du ha din kroppstyp i åtanke när du tittar på nya modeller.

Framhäv din kropp på rätt sätt

Det finns inga dåliga former, bara sämre passande kläder. Det finns vissa kroppsformer som är kända för att passa i en viss typ av kläder, och du kan vinna mycket på att följa sådana råd. Samtidigt är det viktigt att du ser dig själv i spegeln och frågar dig själva vad du gillar som mest med din kropp. På så sätt kan du framhäva den kroppsdelen extra mycket. Detta skiljer sig egentligen inte så mycket från hur man ser på smink; med contouring försöker man framhäva det man tycker bäst om och skyla det man inte vill stoltsera med på samma sätt.

Vilken kroppstyp har du?

Det är dock inte alltid så enkelt att veta vilken kroppstyp man har. Numera talas det inte lika mycket om namngivna kroppstyper, som exempelvis päronfiguren, som man hörde mycket om för några år sedan. Det är vanligare att man tittar på kroppens längd, var den är bredare och var den är nättare för att sedan söka efter särskilda tips på vad man bör passa i. Nedan ser du några exempel på kroppstyper och vad du kan göra för att framhäva kroppen på bästa sätt.

  • Bredare nertill. Du har en nätt överdel vad gäller axlar, byst och midja medan rumpa och höfter är större. Det är givetvis olika hur stor kontrasten på den nedre och den övre delen av kroppen är, men om du vill få en bättre balans mellan kroppsdelarna så kan du välja mörka byxor. Kavajer med axelvaddar eller andra modeller som får dina axlar att se något större ut kan också hjälpa till med detta.
  • Bredast på mitten av kroppen. Denna kroppstyp går något åt det rundare hållet, där man är som störst kring magpartiet och där midjan därför inte utmärker sig särskilt mycket. Ofta ses större byst och höfter men rumpan behöver inte vara åt det rundare hållet. Här kan ett par stuprörsbyxor och A-formade kläder passa väldigt bra.
  • Rak form på kroppen. Den raka formen innebär att man inte har tydliga kurvor, därför kan du framhäva de du har genom figursydda kläder. Av samma anledning bör du undvika raka modeller på kläder, så du kan med fördel använda ett band eller skärp som markerar midjan på ett snyggt sätt.

Här fick du en liten introduktion till tre vanliga kroppstyper. Oavsett om du känner igen dig i någon av dessa eller ej, så kan du bege dig ut i affären och prova kläder som du kanske vanligtvis inte provar. På så sätt kan du få ytterligare indikationer på vilken kroppstyp du har och vad som klär dig bäst.

culture