Ikoniska modeskapare

Bröllopsmode
13th juli 2019

Modeindustrin är stor och har en lång historia bakom sig. I dag handlar många på Zara eller H&M, men stilen sätts fortfarande av de stora modehusen och modeskapare. Men hur kom vi dit vi är i dag – vilka är de mest ikoniska modeskaparna som fortfarande influerar modebranschen i dag?

Gianni Versace

Gianni Versace var grundaren till ett av de mest inflytelserika modehusen under 1900-talet. Modehuset Versace är än i dag ett av de mest anrika. Gianni Versace drev märket i nästan 20 år och klädde personer som Madonna, Elton John och Prinsessan Diana. Gianni Versace blev mördad 1997. Sedan dess har modehuset drivits av han syster Donatella.

Vivienne Westwood

På 70-talet tog Vivienne Westwood modevärlden med storm med sin provokativa stil med influenser från new wave och punken. Ett av hennes mest berömda plagg, så kallade sigaturplagg, inkluderar olika korsetter (som är inspirerade av 1800-talets kurtisaner).

Giorgio Armani

Från Italien tog Giorgio Armani över hela världen. Modehuset Armani är mest känt för sina stilrena och klassiska herrkostymer. Giorgio Armani blev än mer känd då han klädde Richard Gere i en av sina designer i filmen “American Gigilo” som producerades under 1980-talet. Men i dag är det inte bara herrkostymer som modehuset är känt för. Armani har bland annat klätt Lady Gaga.

Yves Saint Laurent

Den franske modeskaparen Yves Saint Laurent var en av de mest inflytelserika designerna under 1900-talet. Saint Laurents första modehus öppnades i Paris 1962. Som modeskapare chockade han modebranschen flera gånger med sina banbrytande plagg. Bland annat släppte Yves Saint Laurent redan 1966 en smokingjacka för kvinnor. I dag skulle vi inte lyfta blicken för att det fanns västar kvinna hade på sig eller smokingjackor – men då var de maskulina plaggen endast för män. Andra plagg som kom att sätta prägel på modebranschen var bland annat safarijackan och byxdressen.

Karl Lagerfeld

I dag har Karl Lagerfelt sitt eget märke som influerar modemarknaden. Men hans bana började hos de stora modehusen Valentino, Chloe och Balmain – för att inte nämna Chanel. Hos Chanel började han att arbeta med ett av sina viktigaste uppdrag. 1983 skulle han återigen sätta modehuset på kartan.

Coco Chanel

Kanske en av de mest ikoniska av dem alla – Coco Chanel var kvinnan och designern som tog världen med storm under 1900-talets början. Chanel bestämde sig för att säga nej till den då dominerande synen att kvinnor skulle bära korsetter. Istället designade Chanel kläder med en lösare och mer avslappnad siluett i material som jersey. Chanels mest ikoniska plagg är den tvåfärgade ballerinaskon, tweed-dräkten och “den lilla svarta”. Att inte glömma bort är även de utsvängda byxorna och den blåvitrandiga t-shirten – två plagg som är lika aktuella idag som när de introducerades efter andra världskrigets slut. Under tidigt 1900-tal kom Chanel även att lansera en av de mest populära parfymerna under det förra seklet, parfymen Chanel No5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

culture