Lämplig klädsel på begravning

Bröllopsmode
26th mars 2021

Med respekt för den avlidne och alla anhöriga är det viktigt att lägga ner lite tanke på vilka kläder du bär på en begravning. Numer är det inte lika strikt med klädkoden på begravningar som det har varit en gång i tiden. En begravning är inte ett bra tillfälle att visa upp sig i unika kläder. Det är ett tillfälle då det är lämpligt att sälla sig till den stora skaran. För män är det lämpligt att bära en mörk kostym och till den en skjorta, helst i vitt. Har du varken kostym eller skjorta kan det vara en bra idé att investera i det. Skjortor som håller hög kvalité är Eton som har skapat skjortor sedan 1928. De erbjuder olika passformer och det finns en skjorta till varje tillfälle. En vit skjorta kan du ha användning av i andra sammanhang och inte bara på begravning. Till den vita skjortan är en svart eller mörk slips att föredra om du inte är nära anhörig till den avlidne för då ska du bära en vit slips. På en begravning ska du vara uppklädd men det ska vara nedtonade kläder. Att komma i “fel” kläder är obekvämt och drar ofta till sig uppmärksamhet från det som egentligen är viktigast. Tänk på att ju närmare anhörig du är desto mer formella kläder bör du bära.

Kläderna ska matcha stämningen

Kläderna som du bär ska matcha stämningen. Därför är mörka färger och en neutral stil att föredra. Om det finns en klädkod som meddelats ska du visa respekt och följa den. Om ingen klädkod har annonserats är det passande med en formell begravningsklädsel i färgerna svart, mörkgrått eller mörkblått. När du väljer kläder ska du ändå tänka på att de ska vara bekväma, det blir en hel del sittande. En del väljer att meddela i inbjudan eller dödsannonsen till begravningen att det ska vara ljus klädsel. En del ser begravningar som ett tillfälle att fira tiden den avlidne fick och bär därför ljusa kläder. Har den avlidne en religion som fodrar en speciell klädkod ska den följas.

Klädsel för kvinnor

Kvinnor kan bära lite allt möjligt som klänning, kjol, eller byxor. En blus passar bra att bära till kjol och blusen kan vara vit. Är blusen kortärmad bör den kompletteras med en jacka eller sjal. Kjolen ska vara knälång och strumpbyxor bör bäras till. Byxor ska vara av elegantare slag och till byxor fungerar det att bära en blus, tröja eller skjorta.

culture