Klä dig efter kroppsform

Bröllopsmode
12th juni 2019

Du köper hur mycket olika typer av kläder som helst men ingenting verkar passa. Kläderna sitter fel och du känner sig inte alls lika fin som du föreställde dig att du skulle göra. Att välja kläder kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det faktiskt kan vara svårare än man tror. På skyltdockorna i affären ser allt så smickrande ut, men när de väl kommer på den egna kroppen så förändras bilden helt, i alla fall för vissa personer.

Knepet till att hitta kläder som sitter bra är att först känna sig själv. Då menar vi inte att man ska veta vilka intressen som man har, vilka beteendemönster som man besitter eller personligheten, utan vi talar om kroppsformen. Alla människor har olika typer av kroppar och därför är det inte heller alla plagg som passar alla. Grunden sitter i att försöka skapa en balans mellan överkropp och underkropp och att välja färger och skurningar som framhäver de bästa tillgångarna på ett snyggt och stilfullt sätt.

Hitta din kroppsform

Det bästa och snabbaste sättet att hitta sin kroppsform är genom att ställa sig framför spegeln. Stå gärna i så lite kläder som möjligt eller välj åtminstone åtsittande plagg så att du ordentligt kan skåda dig själv. Titta på hur axlarna ser ut, är de breda eller smala. Titta på midjan, höfterna, låren, rumpan och byst. Det finns mängder med olika kroppsformer och det roligaste är att många av dessa faktiskt har ett eget namn, t.ex. päronformad, äppelformad, timglas eller rektangeln.

Kläder som passar

Modet förändras ständigt. Det spelar ingen roll om det är inredningsmode med mässingsfärgade brickor och marmorbord eller om det är mode när det kommer till kläder. Varje säsong dyker det upp något nytt på marknaden och detta lämnar stort utrymme för den som vill hitta nya och snygga kläder. I början kan det vara svårt att veta vad som passar den egna kroppsformen, men något man kan ha som tumregel att minnas är att ljusa färger förstorar och mörka färger förminskar. Vill man t.ex. få axlarna att se smalare ut kan man välja mörka plagg och vill man att höfterna ska ha lite mer bredd kan man satsa på ljusa nederdelar, gärna med lite vidd.

Guider på nätet

Internet har mängder med olika guider som man kan använda sig av för att få tips om hur man ska klä sig. Guiderna går vanligtvis igenom de vanligaste kroppstyperna och berättar vad man ska satsa på och vad man bör undvika. Viktigast att komma ihåg är dock inte att man ska klä sig på ett specifikt sätt, utan att man ska hitta kläder som man trivs i och som får en att må bra!

culture