Festkläder på 2000-talet

Bröllopsmode
29th oktober 2019

I Sverige har det så länge man kan minnas varit populärt för ungdomar att festa på helgerna. I princip alla mellan åldrarna 15 till 20 år har varit på någon typ av fest. Dock så har festerna sett olika ut beroende när man festade under 2000-talet. Därför kommer denna artikel att gå igenom modet på det olika festkläderna bland ungdomar i Sverige under 2000-talet.

Det tidiga 2000-talet

Under de första åren av 2000-talet var modet mycket inspirerat från 90-talet. Detta gällde även festerna i sig till vilka inbjudningskort ofta skickades ut innan. I detta kort brukade det oftast också stå vilken klädstil som skulle gälla. Sådana temafester var ofta väldigt populära under denna tid.

Om det inte var en temafest så brukade ungdomar ofta bära kläder som satt väldigt löst. Enligt Smålandsposten hade många unga så kallades hipsterjeans vilka hade en väldigt låg midja. Många ungdomar ville gärna efterlikna musiker och hade därför också kläder som stack ut ur mängden.

Men med tiden började inspirationen från 90-talet att dö ut. Många började därför kolla närmare på olika typer av märkeskläder. Dessa märkeskläder ansågs oftast visa på en typ av rikedom och många ungdomar gillade att skryta med fina märken. Bland annat så var kläder från Johan Lindberg mycket populära.

Kläder under senare delen av 2000-talet

Märkeskläderna fortsatte att vara populära under merparten av 2000-talet. Dock så ändrades stilen på dessa markant, framförallt genom att klädmärken började producera nya trender. En av de trender som växte fram från år 2010 var att man började bära alltmer tightare jeans. Dessa jeans bars både till vardags och på fester. De finare märkena var bland annat Levis och G-Star.

En del ungdomar tog det även ett steg längre när det kom till de tighta jeansen. Detta då man satte gummiband längst ner vi hälsenorna för att byxorna skulle hålla sig uppe. En del satte också en bandana precis under knäskålen för att man skulle se lite mer exotisk ut.

Modet på fester idag

Sedan år 2017 har det tuffare yttre börjat dock dö ut. Modet har numera tenderar att gå tillbaka till en mer traditionell stil där kavajer är populära. Dock finns det en mängd olika typer av alternativa klädstilar på fester. En del väljer bland annat en mer futuristisk stil där man har kort hår som hänger ner i pannan. Kläderna brukar oftast vara t-shirts med krage som är nerstoppade i ett par kostymbyxor.

En annan stil som dykt upp bara de senaste åren är att man inte längre har finskor i läder. Istället brukar många ha sneakers på fester och de kan vara i många olika färger. Dessa sneakers ser ut lite som träningsskor, men de används nu som en del av modet och inte bara för träning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

culture